Doorgaan naar hoofdcontent

De eerste schoolweken - Ken je leerlingen

Ken je leerlingen: naam, gezinssituatie, hobby’s, talenten en meer.
Volgens Mijland gaan geïnteresseerde leerkrachten op zoek naar de leefwereld van de leerlingen. Ze beperken zich niet alleen tot het onderwijzen, aanbieden van de leerstof en het afnemen van toetsen, maar zien in hun leerlingen burgers van wie zij als leraar ook weer kunnen leren.
Ga als leerkracht opzoek naar dat wat een leerling beweegt, dat wat een leerling bezig houdt en zoek vervolgens verbinding.


Door je te verdiepen in de achtergrond van een leerling, kun je bepaald gedrag dat eventueel de kop opsteekt wellicht beter verklaren en de leerling hierbij helpen.
“Echte communicatie betekent namelijk dat je je vebindt met de ander, dat je niet alleen op zijn gedrag reageert, maar zoekt naar de basis van waaruit gedrag ontstaat” (Mijland | 2008)

Om elkaar beter te leren kennen in de eerste schoolweken kun je de energizer “Ik denk dat ik de enige ben die…” goed gebruiken. Een uitleg van deze werkvorm (en heel veel anderen leuke manieren om elkaar te leren kennen) kun je vinden op DEZE WEBSITE.

Daarnaast is het verstandig om elke dag met een aantal leerlingen een kort gesprekje aan te knopen. Dit hoeft niet lang te duren, maar kan er wel toe leiden dat je op de hoogte blijft van wat er speelt bij je leerlingen en dat de leerlingen zich gehoord en gezien voelen.

Geef leerlingen ook de ruimte om hun eigen talenten met de klas te delen. Een handboom vol talenten maken is daarvoor een leuke werkvorm. Elk kind trekt zijn beide handen over op groen papier. Op elke hand schrijft het een talent. Alle handen samen vormen de talentenboom van de klas. Hier kunnen de kinderen op kijken om te zien welke talenten de anderen hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Executieve functies - Route 1: Reactie-inhibitie

Route 1: Reactie  inhibitie  “Je rempedaal - Op tijd remmen is in het verkeer heel belangrijk. Zo sta je op tijd stil en voorkom je ongelukken. Wanneer je deelneemt aan het verkeer, zal je goed moeten weten wanneer je wordt geacht op de rem te trappen.” (van Dasler, 2017) Veel HB kinderen hebben een hoofd vol ideeën en slaan als een malle aan het associëren wanneer er iets gezegd wordt of wanneer ze iets zien. De focus op hun werk houden is dan lastig, jezelf inhouden om meteen eruit te floepen wat je vindt en voelt is soms zelf onmogelijk! Dat idee vliegt als vanzelf je hoofd uit, het antwoord is al door de klas gevlogen nog voor de anderen de kans kregen hun vinger op te steken en die vraag op het puntje van je tong val er zomaar vanaf, ook al heeft de juf gezegd dat je eerst goed moet luisteren. Het vergt van een kind dat het snel leert reageren, maar wel eerst keurt of het echt het juiste moment is om te reageren. In sneltreinvaart worden STOP, DENK, KIES, DOE en K...

Executieve functies – Route 11: Inleiding

Waar we in het (HB) onderwijs steeds meer achter komen, is het belang van goed ontwikkelde executieve functies; de vaardigheden die je nodig hebt om tot leren te komen. Hier werd in het verleden vaak te weinig aandacht aan besteed en dat leidde bij veel leerlingen tot problemen, niet alleen op school maar ook in hun dagelijks leven.   Bij ons op de afdeling voor voltijds HB onderwijs maken we inmiddels gebruik van de methode Route 11, ontwikkeld door Hanneke van Dasler, in samenwerking met Evelijn Pereira. In deze methode worden de verschillende executieve functies systematisch aangeboden, waardoor kinderen hun gedrag zelf leren te reguleren. Ze krijgen meer inzicht in hun eigen kunnen en hun eigen aandeel in het hebben van succeservaringen. Uit de inleiding van de Route 11 wegwijzer voor leerkrachten: “Kinderen ervaren daardoor meer autonomie, een hoger competentiegevoel en meer zelfcontrole over hun leerproces en –product, wat een voorwaarde is om tot talentontwikkeling te...

Executieve functies – Route 3: Taakinitiatie

Route 3: Taakinitiatie “Kaar voor de start… - De stoplichten staan op rood. Alle auto’s staan met ronkende motoren in de rij te wachten op het startsignaal. Zodra de stoplichten op groen springen, racen de coureurs zo snel mogelijk naar de finish.” (van Dasler, 2017) Je kent ze wel…de dromers die de helft van je verhaal niet hebben meegekregen, nog met hun tas in de hand bij de kapstok staan te dromen of hun werk nog niet voor zich op tafel hebben wanneer jij al lang het “Startschot” gegeven hebt. De rekkers die nog geen zin hebben om te beginnen, de ja-maarders die eerst nog een discussie met je aan willen gaan… Soms moet je gewoon meteen starten en wordt er van je verwacht dat je ook op een bepaald moment weer klaar bent met je taken.  Het vermogen om op tijd te starten met je taken heet taakinitiatie. Taakinitiatie is het vermogen om zonder dralen (op tijd en op efficiënte wijze) met een taak (die we als vervelend of saai ervaren) te beginnen (uit: Slim maar… | Daws...