dinsdag 20 augustus 2019

De eerste schoolweken - Laat leerlingen jou kennen

Laat de leerlingen jou kennen.
Je zou kunnen beginnen met een presentatie over jezelf, je kunt ook een leerling die al eerder in je groep zat iets laten vertellen over jou. Tegenwoordig is Kahoot! ook een krachtig middel om in te zetten bij dit soort activiteiten. Je kunt er een quiz mee maken over jezelf en deze spelen met de groep. Je hebt hier wel IPads en/of IPhones voor nodig.

Persoonlijk vind het ik het ook belangrijk dat leerlingen merken dat ik als leerkracht niet alles weet en dat ook ik fouten maak. Als je je leerlingen iets wilt leren, ben je zelf daarin het grootste voorbeeld. Fouten maken is daarom van groot belang en toegeven dat je iets niet weet vergroot het zelfvertrouwen van je leerlingen en je verdient er hun respect mee.
Hierbij is het van groot belang dat je altijd eerlijk bent. Een fout maken en dit weglachen of net doen alsof je dat met opzet deed…je leerlingen prikken er doorheen en je verliest je geloofwaardigheid en respect.
Mijland stelt dat je waardering oogst wanneer je eerlijk bent en dat je vanuit die eerlijkheid komt tot echte ontmoeting met je leerlingen. Dat helpt je weer bij het leren kennen van je leerlingen, omdat die zich pas voor jou openstellen als jij dat ook naar hen toe doet. Dat is een kwestie van wederzijds vertrouwen.

Een mooie oefening die Mijland hierbij geeft:
Vertel aan de klas drie van je jeugdherinneringen. Een van die herinneringen is waargebeurd. Zorg ervoor dat het een bekentenis betreft. Vertel uitgebreid over de gebeurtenis. Vraag dan aan de leerlingen om in groepjes ook drie verhalen te vertellen. Op deze manier nodig je de groep uit om een eerlijk verhaal te delen met anderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten