zondag 18 augustus 2019

De eerste schoolweken - Coöperatieve werkvormen

Gebruik coöperatieve werkvormen.
Door samen te werken, leren kinderen elkaar en elkaars talenten goed kennen. Dit heeft een positieve uitwerking op de groep. Je leert met wie je graag samenwerkt, je leert dat je samen verder kunt komen dan alleen, daarnaast is samenwerken een waardevolle vaardigheid voor de toekomst.

Hierbij is het van belang dat je als leerkracht je creativiteit de vrije loop laat. Hoe creatiever jouw aanbod van de lesstof, hoe enthousiaster je leerlingen worden.  
Daarbij stelt Mijland dat als je afwisselende werkvormen aanbiedt, leerlingen in staat gesteld worden om hun talenten optimaal te benutten en komen de krachten in een groep naar boven. Hiermee prikkel je je leerlingen en daag je ze uit het beste uit zichzelf te halen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de individuele leerlingen, maar ook op de groep. Ze merken dat ze samen sterk staan en leren gebruik te maken van elkaars talenten.

Tenslotte is het van belang om te weten dat vooral hoogbegaafde leerlingen veel baat hebben bij regelmatig samenwerken. Tijl Koenderink wijdt een hoofdstuk in zijn boek De zeven uitdagingen aan het belang van samenwerken. Hierover volgt later nog een blog.

Behalve dat leerlingen moeten leren samenwerken, omdat dit in de toekomst in de meeste gevallen ook van ze verwacht wordt, is het ook sociaal-emotioneel van belang. De interactie met klasgenoten, beseffen dat er meerdere wegen naar Rome leiden, daar kunnen ze veel van leren. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten